Alergija karvės pienui

pienas_0Dažnai alergija karvės pienui yra painiojama su laktozės netoleravimu, todėl labai svarbu mokėti jas atskirti.

Alergija karvės pienui, dažniausiai pasireiškianti nuo gimimo, yra imunologinė neigiama reakcija į vieną ar daugiau karvės pieno proteinų. Šiuos proteinus imuninė sistema atmeta, sukeldama alerginę reakciją ar, retais atvejais, anafilaksijos priepuolius (kai, dažniausiai praėjus vos keletui minučių po alergeno poveikio, visas organizmas stipriai sukrečiamas). Laktozės netoleravimas nepaliečia imuninės sistemos, tačiau sukelia didelį diskomfortą, nors ir neišprovokuojantį gyvybiškai pavojingų reakcijų.

Žmonėms, kuriems diagnozuota alergija karvės pienui, pastebimi gastroentetiniai (poveikis skrandžiui ir plonajai žarnai), dermatologiniai ir kvėpavimo sutrikimo simptomai:

  • viduriavimas;
  • kraujavimas iš tiesiosios žarnos;
  • kūdikių pilvo skausmai, atpylinėjimai;
  • augimo sutrikimai/svorio kritimas (dažniausiai vaikams);
  • dusimas;
  • nosies užgulimas, čiaudulys, sloga;
  • švokštimas, dusimas;
  • lūpų, burnos, liežuvio ištinimas ir bėrimai;
  • vėmimas;
  • egzema arba atopinis dermatitas;
  • dilgėlinė;
  • angioedema.

Jei įtariate, jog Jūs ar Jūsų šeimos nariai alergiški karvės pienui, patarimų ir pagalbos turėtumėte kreiptis į šeimos gydytoją, dietologą ar alergologą.

SVARBU

Atkreipkite dėmesį, jog nelaktoziniai produktai netinka tiems, kuriems diagnozuota alergija pienui.
Alergizuoja visi pieno produktai — pienas, jogurtas, sviestas, sūris ar net pieniškas šokoladas. Jei vengiant alergeno yra taikoma dieta, reikėtų nevartoti maisto produktų, kuriuose paprastai yra pieno produktų: virtos dešros (jos gaminimui naudojama gyvulių kraujo plazma, serumas), pyragų, kai kurių sriubų, padažų, bulvių traškučių, greito maisto.
Kai kurie šaltiniai teigia, jog pienui alergiškiems žmonėms nepatartina vartoti ir jautienos.
Pienas bei jo produktai — pagrindinis kalcio šaltinis. Nevartojantiems pieno žmonėms reikia numatyti produktus, kurie kompensuotų galimą kalcio trūkumą organizme.

ĮDOMU

  • Alergija pienui yra labiausiai paplitusi alergijos maistui rūšis, o ypač tarp vaikų. Būdingesnė vaikams, sergantiems atopiniu dermatitu.
  • Alergija pasireiškia apie 2–7 proc. kūdikių, tačiau 85–90 proc. mažųjų išauga ją iki 3–5 metų amžiaus.
  • Alergija pienui visą gyvenimą išlieka tik penktadaliui žmonių.
  • Alerginę reakciją gali išprovokuoti ir labai mažas pieno produkto kiekis. Net motinos pienas gali alergizuoti kūdikį, jei prieš tai ji vartojo karvės pieno produktų.
  • Vienintelis pieno alergijos gydymas ir šiuo metu medicinos bendruomenės pripažintas — visiškas pieno proteinų vengimas. Visų pirma mamos, maitinančios kūdikius, turėtų nevartoti pieno produktų. Jei neigiami simptomai išlieka, nors vaikas yra maitinamas pieno mišiniais, tada vartojami pieno pakaitalai tam, kad vaiko mityba būtų subalansuota. Alergijos pienui galima išvengti duodant kūdikiams hipoalerginių mišinių, kurie sudaryti iš hidrolizuotų baltymų arba aminorūgščių. Ryžių, sojų pienas ar kiti pieno gėrimai vartojami vyresnių vaikų arba suaugusiųjų mitybai, tačiau nerekomenduojami kūdikiams.
  • Kai kurie gamintojai gamina vaisių sultis, kuriose yra ir kalcio, o tai suaugusiems ar vyresniems vaikams gali būti alternatyva pienui.

Norėdami įsigyti produktų be pieno arba be laktozės spauskite čia.