Balta duona (Be glitimo, Be kviečių, Be pieno)

 Ingredientai:

750g Begliuteninių miltų su tešlos kildinimo medžiagomis “Orgran”;
2 sausų mielių (7g) pakeliai (arba dvigubai daugiau šviežių mielių (14g));
1/2 a.šaukštelio druskos;
2 šaukštai prieskonių mišinio;
250g (1 puodelis) džiovintų serbentų;
125g sviesto arba augalinės kilmės margarino;
300ml pieno arba augalinės kilmės pieno gėrimo (sojos, ryžių, avižų, riešutų);
100g rudojo cukraus;
3 kiaušiniai (tešlai) arba 3 a.š. Kiaušinių pakaitalo;
200g marcipano;
1 kiaušinis (glaistui);
Cukraus pudros.

Paruošimo būdas:

1. Į dubenį suberti miltus, mieles, druską, sumaišyti su prieskoniais ir serbentais.

2. Atskirame inde ištirpinti sviestą, įpilti pieno, cukraus. Viską gerai išmaišyti ir pašildykite maždaug iki 40°C temperatūros, reikalingos mielių augimui.

3. Supilti pieno ir sviesto mišinį į dubenį su paruoštu miltų mišiniu ir įmušt kiaušinius. Gerai išmaišykite kol pasidarys vientisa masė. Padėkite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite, kol tešla pasidays labai elastinga (apie 15 minučių).

4. Įdėkite tešlą į lengvai riebalais išteptą dubenį. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti šiltoje vietoje apie 90 minučių arba tol, kol tešla padvigubės. Kol tešla kyla, galima pasiruošti bandelių papuošimą. Iškočiokite marcipanų juosteles, glaistui išplakite šiek tiek pieno su kiaušiniu. kad marcipanai nepriliptų, naudokite šiek tiek cukraus pudros. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.

5. Padalinkite tešlos mišinį į 12 gabalėlių ir iš kiekvieno jo formuokite bandeles. Kepimo skardą patepkite riebalais ir sudėkite ant jų suformuotas bandeles ir palikite 15 minučių, arba tol, kol masė padidės. Ant kiekvienos bulkutės viršaus uždėkite marcipanines juosteles ir patepkite kiaušinio glaistu (jei yra jautrumas kiaušiniui – patepkite augaliniu aliejumi). Kepkite apie 15 minučių. Atvėsinkite ant grotelių.