Begliuteniniai kepiniai iš rupių kukurūzų miltų

Tikriausia kiekvienam teko paragauti šviežios duonos ar bandelių, pagamintų iš kukurūzų miltų.
Pasirodo, remiantis atliktais tyrimais, kad geriausiai kepiniai be glitimo pavyksta, kai tešloje yra dalis kukurūzų miltų.
Rezultatai atskleidė, kad įvairaus dydžio kukurūzų miltų dalys tešloje turi didelę įtaką kepinio dydžiui ir tekstūrai – kuo rupesni kukurūzų miltai naudojami, tuo geresnę duoną be glitimo galima iškepti.
Rupesni kukurūzų miltai užtikrina, kad kepinys labiau iškils ir bus ne toks kietas, kaip smulkių miltų kepinys, kadangi rupūs miltai padeda tešlai išlaikyti fermentacijos metu išsiskyrusias dujas ir dėl to labiau iškilti.
Kukurūzai, taip pat kaip ir ryžiai, labiausiai pasaulyje paplitusi žmonių auginama kultūra, puikiai tinka vartoti celiakija sergantiems žmonėms. Tai ir paskatino ištirti kukurūzų miltų įtaką  begliuteninės duonos kokybei.
Tyrimas atskleidė, kad kukurūzų miltų dalies dydis tešloje yra ne vienintelis svarbus faktorius, ne mažiau svarbus yra ir miltų sumalimo būdas.


*Šaltinis