Dilgelinė – odos liga. Kaip su šiuo alerginiu bėrimu kovoti pataria specialistai?

Dilgelinė yra viena dažniausių odos ligų, kuri nors kartą gyvenime pasireiškia net ketvirtadaliui pasaulio gyventojų. Paprastai dilgelinė retai kelia pavojų gyvybei, tačiau pasikartojantys jos simptomai yra sekinantys, smarkiai pabloginantys sergančiojo gyvenimo kokybę. Šiandien dilgelinė suvokiama kaip nevienalytė grupė alerginių ligų, kurioms būdingas vienodas požymis – odos bėrimas pūkšlėmis. Pusei pacientų ūminė dilgelinė – bėrimas trunka trumpiau negu 6 savaites, lėtinė – ilgiau negu 6 savaites. Dilgelinės pūkšlės esti kartu su odos gilesnių sluoksnių patinimu (angioedema arba kvinkės edema).

Dilgelinę sukeliantys veiksniai:

Vaistai ir cheminės medžiagos

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (aspirinas ir kt.), narkotiniai vaistai nuo skausmo, radiokontrastiniai preparatai, antibiotikai (penicilinas, sulfonamidai), insulinas, vitaminai, geltonos spalvos tabletės, maisto priedai – benzonatas, tartazinas.

Maisto produktai

Dilgėlinė, kurios priežastis – IgE nulemta maisto alergija, pasitaiko retai. Tokiais atvejais, pašalinus alergeną, simptomai išnyksta per 24-48 val. Dažna lėtinės dilgėlinės priežastis yra natūralių maisto produktų ar juose esančių maisto priedų sukeliamos pseudoalerginės reakcijos. Tokiais atvejais eliminacinė dieta turi būti skiriama mažiausiai 3 savaitėms, kol išryškės jos efektas, ir tęsiama 3-6 mėn. Maisto alergenai gali būti pienas, kaiušiniai, soja, riešutai, žuvis, jūros gėrybės, bananai, vynuogės, pomidorai, uogos, sūris ir kt.

Maisto priedai (pseudoalergenai)

Jie gali provokuoti dilgelinę (geltonas dažas tarhazinas, benzoatas, sieros dioksidas, sulfitai).

Sergantiems lėtine dilgeline rekomenduojama laikytis dietos, kurioje mažai maisto priedų.

Maisto priedai yra pseudoalergenai. Jie sukelia chemines, o ne alergines reakcijas organizme.

Dažniausiai slogą sukelia sieros dioksidas, benzoatas, geltonas dažas tarhazinas, skonį pagerinantis glutomatas, salicilatai.

Maisto alergenai ir priedai dažnai sukelia ir rinitą, ir bronchų simptomus (astmos priepolį).

Kontaktinės medžiagos

Vilna, šilkas, profesinės aplinkos veiksniai.

Kosmetikos priemonės

Dažai, plaukų, nagų lakas, burnos skalavimo skystis, dantų pasta, kvepalai, rankų kremai, muilas, repelentai nuo vabzdžių.

Fiziniai veiksniai

Dermografizmas (rašymas ant odos), šviesa, spaudimas, šiluma, šaltis, vanduo, vibracija, UV, saulės spinduliai.

Infekcijos

Dantų obscesas, kvėpavimo organų infekcijos (sinusitas, otitas, pneumonitas), cholecisitas, cistitas, hepatitas.

Grybeliai ir kiti parazitai

Tinea, mielių grybelis, Candida, niežai, helmintai, pirmuonys.

Sisteminės ligos

Reumatas, reumatoidinis artritas, leukemija, jungiamojo audinio ligos, vaskulitai.

Endokrininė patologija

Skydliaukės ligos, mėnesinės, hormonų pokyčiai.


Dilgėlinės Diagnostika ir Gydymas

Dilgėlinės priežasčių ir ją provokuojančių veiksnių nustatymas bei šalinimas yra viena svarbiausių priemonių dilgėlinei išvengti, tačiau dažnai sunkiai įgyvendinama, nes konkretus priežastinis veiksnys būna nežinomas, Pašalinus įtariamą priežastinį veiksnį ar gebant jo išvengti, galima dilgėlinės remisija. Kartais ligos remisija būna savaiminė (spontaninė). Visais ligos atvejais būtina siekti išsiaiškinti dilgėlinę provokuojančius veiksnius ir juos šalinti.


Medikamentinis dilgėlinės gydymas.

Dilgėlinei gydyti skiriama vaistų, kurie slopina putliųjų ląstelių mediatorių išsiskyrimą ir jų poveikį audiniams bei organams ir šalina arba palengvina ligos simptomus.

Ūminei dilgėlinei gydyti efektyvūs antihistamininiai vaistai, adrenalinas, gliukortikoidai, nuo lėtinės dilgėlinės jie nepadeda. Lėtinės dilgėlinės atveju reikia nustatyti ligą skatinančius veiksnius (židininę infekciją, helmintozes, skrandžio ir žarnyno ligas), gydyti vidurių užkietėjimą. Dilgėlinę, kurią sukelia maistas, reikia gydyti iškrovos ir hiposensibilizuojančiomis dietomis. Išorinis gydymas neveiksmingas.

Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų bei dermavenerogų 2010m. išleistoje metodinėse rekomendacijose „Dilgėlinės diagnostika ir gydymas“ rekomenduojama mažai pseudoalergenų turinti dieta:

Maisto produktai

Galima valgyti

Draudžiami

Pagrindiniai maisto produktai

Duoną, batoną be konservantų, bulves, ryžius, neapdorotus grūdinius, rupių kvietinių miltų makaronus (be kiaušinio), ryžių paplotėlius.

Visi kiti maisto produktai (pvz. makaronai su kiaušiniu, pyragaičiai, bulvių traškučiai ir kt.).

Riebalai

Sviestas, augaliniai aliejai

Margarinas, majonezas ir visi kiti riebalai

Pieno produktai

Šviežias pienas, kefyras, rūgpienis, šviežia grietinėlė, varškė, natūralus jogurtas, varškės sūris.

Fermentinis sūris ir visi kiti riebalai

Gyvulinės kilmės maisto produktai

Šviežia mėsa, malta mėsa be prieskonių

Kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės, mėsa, apdorota su prieskoniais, rūkyti mėsos gaminiai su soja.

Daržovės

Visos daržovės, išskyrus draudžiamas: bulvės, morkos, salotos, cukinijos, kopūstai, brokoliai, šparagai, kininiai kopūstai.

Artišokai, žirneliai, grybai, rabarbarai, špinatai, pomidorai ir pomidorų produktai, alyvuogės, paprika.

 

Vaisiai

Jokių vaisių!

Visų rūšių vaisių, džiovinti vaisiai, riešutai, vaisių sultys

Prieskoniai

Druska, cukrus, porai, svogūnai, česnakų laiškai.

Česnakų šakniavaisiai, prieskoniniai augalai.

Saldumynai

Jokių saldumynų

Draudžiami visi, net kramtomoji guma

Gėrimai

Pienas, mineralinis vanduo, kava, juoda arbata

Alus, vynas, kiti alkoholiniai gėrimai, žolių arbatos

Kiti

Sviestas, medus (jei nenustatyta alergija žiedadulkėms)

Uogienės, marmeladai, džemai ir kt.

 

Tikraibe.lt gali pasiūlyti platų asortimentą alternatyvių produktų šioje lentelėje draustinų produktų sąrašo pusėje, kurie galėtų tikti alergiškiems žmonėms. Tiesiog pasirinkite nuorodą "Ieškoti pagal alergeną/dietą", tuomet užpaukščiuokite produktus kuriuos Jus gydantys gydytojai rekomendavo eliminuoti iš savo mitybos raciono (pvz.: "Be kiaušinio", "Be riešutų", "Be pieno"). Filtravimo sistema parinks Jūsų mitybos poreikiams tinkamus produktus.