Laktozės netoleravimas

Pienas ir pieno produktų pakaitalaiDaugelis žmonių netoleruoja karvės, ožkos ar kitų žinduolių pieno bei jo produktų (kefyro, jogurto, varškės), nes jų organizme trūksta laktozę (pieno cukrų) skaidančio fermento. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba įvairių žarnyno ligų pasekmė.

Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės. Lietuvoje atlikto epidemiologinio tyrimo metu, 34 proc. šalies gyventojų nustatytas sumažėjęs laktozės fermento aktyvumas.

Iš nesuskaidytos laktozės žarnyne pasigamina pieno ir riebalų rūgštys, įvairios dujos. Dėl to, praėjus nuo 30 min. iki 2 val. po pieno produktų vartojimo, netoleruojantiems laktozės atsiranda tokie virškinimo sutrikimai: pilvo tempimas, pūtimas, spazminio pobūdžio pilvo skausmai, gurguliavimas, žarnyno dujų kaupimasis, viduriavimas, vėmimas.

Laktozės yra daugelyje maisto produktų, kuriuose net nesitikime jos rasti. Tai ir traškučiai, sausainiai, krekeriai, vaisių batonėliai, makaronų padažai, šalta arbata arba kai kurių vaistų glazūrinė medžiaga.

Kokią saugią išeitį siūlo specialistai? Jei diagnozuotas laktozės netoleravimas, nebūtina visiškai atsisakyti pieno produktų. Laktozės netoleruojantis žmogus gali vartoti pieną bei jo produktus, iš kurių laktozė yra pašalinta. Tokiuose produktuose išlieka visos naudingos maistinės medžiagos. Maisto pramonėje naudojamomis technologijomis gamintojai laktozę visiškai pašalina, tačiau visos kitos piene esančios naudingos maisto medžiagos išlieka nepakitusios. Dėl to nelaktozinis pienas yra lengvai virškinamas ir taip galima išvengti problemų, susijusių su laktozės netoleravimu. Nelaktozinio pieno skonis toks kaip ir įprasto pieno. Apdorotas ultraaukšta temperatūra, toks pienas ilgai išlieka šviežias, nesuyra jame esantys vitaminai. Šį pieno gėrimą galima ne tik gerti, bet ir vartoti įvairiems patiekalams ruošti.

Šaltinis: Kalibatienė D. Hipolaktazija: epidemiologija, klinika, diagnostika, gydymas (monografija)/Vilniaus universiteto l–kla. — Vilnius, 1998.

Norėdami įsigyti produktų be laktozės spauskite čia.