Alternatyvūs produktai alergiškiems

Alternatyvūs produktai alergiškiems

Alternatyvūs produktai alergiškiems glitimui (gliutenui) asmenims:

  • Burnočiai (angl. amaranth)
  • Marintos miltai (angl. arrowroot)
  • Grikiai
  • Manijokai (angl. cassava)
  • Kukurūzai
  • Linų sėmenys
  • Ryžiai
  • Ankštiniai
  • Burokėliai
  • Žaliosios gūžinės salotos
  • Kopūstai
  • Soros
  • Riešutai
  • Bulvės
  • Bolivinės balandos arba kinvos (angl. quinoa)
  • Sago kruopos
  • Sorgų kruopos (angl. sorghum)
  • Soja
  • Tapijokos miltai (angl. tapioca)
  • Posmilgių miltai arba tefu miltai, kruopos (angl. teff flour)
  • Laukiniai ryžiai

Pačiam glitimui pakeisti kepiniams naudojama guaro, ksantano derva arba glitimo pakaitalas be glitimo. Šiuo metu vienintelis Lietuvoje gamintojas „Orgran“ turi tokį pakaitalą, kurio vartojimas itin paprastas: tešlos elastingumui ir purumui išgauti, vartojant bet kokius begliutenius miltus (ryžių, kukurūzų, žirnių ar grikių), tereikia ¼ dalies įdėti šio pakaitalo.

Alternatyvūs produktai alergiškiems gyvūninės kilmės pieno baltymams (tarp jų karvės, ožkos, avies pienui)

Jau ir Lietuvoje maisto prekių parduotuvėse galima rasti augalinės kilmės pieno gėrimų, kurie puikiausiai atstoja karvės pieną konditerijos gaminiuose, gaminant įvairias košes, blynus ir kitus patiekalus. Ryžių pieno gėrimas, sojos pienas, avižų pienas, žemės riešutų pienas, migdolų pienas, bolivinės balandos pieno gėrimas, kokoso pienas ir net kanapių pieno gėrimas.
Grietinę gali atstoti augalinės kilmės sojos, ryžių arba avižų grietinė.
Grietinėlę ledams, tortų pertepimams ar papuošimams galima naudoti sojų arba ryžių.
Sviestą atstoti gali palmių sviestas, saulėgrąžų branduolių margarinas, žemės riešutų sviestas, tirštas kokoso sviestas.
Jogurtų Lietuvoje šiuo metu yra tik sojos pupelių pagrindu. Vakarų Europoje jau yra pagamintų ir ryžių, avižų pieno pagrindu.
Baltojo sūrio alternatyva – tofu sūris (sojos varškė). Lydyto sūrelio alternatyva – taip pat sojų varškės pagrindu.

Alternatyvūs produktai asmenims, alergiškiems kiaušiniams:

Itin patogus virtuvėje – „Orgran“ gamintojo natūralus kiaušinio pakaitalas „Be kiaušinių“. Vieno kiaušinio konsistencijai išgauti užtenka 1-ą arbatinį šaukštelį išplakti su 2 valgomaisiais šaukštais vandens.

Alternatyvūs produktai asmenims, alergiškiems sojai:

Ryžių, avižų, riešutų išvestiniai produktai. Reikia atkreipti dėmesį, kad visi šie pieno gėrimai vaikams rekomenduojami pradėti vartoti ne anksčiau kaip sulaukus vienerių metukų.

Alternatyvūs produktai asmenims, alergiškiems kakavai ir šokoladui:

Saldžiavaisis pupmedis, melasa, saldymedis, presuoti džiovinti vaisiai, klevų sirupo sviestas.

Alternatyvūs produktai asmenims, alergiškiems uogoms ir vaisiams:

  • keptas obuolys,
  • mėlynės,
  • bananai,
  • virtos džiovintos razinos,
  • slyvos,
  • geltonieji ir serbentai (juodieji dažnai alergizuoja),
  • obuolių ir kriaušių kompotas,
  • virtos uogienės (džemai) tinka vyresniems nei dvejų metukų vaikams.

Alternatyvos asmenims, alergiškiems riešutams:

Vienintelis galiojantis tėvams patarimas – skrupulingai studijuokite produktų etiketes. Daugelio Vakarų Pasaulio valstybių maisto ženklinimo įstatymai reikalauja, kad bet koks produktas, kuriame yra žemės riešutų ar kitokių riešutų, turėtų aiškų pakuotės ženklinimą. Lietuvoje jau yra atskirų gamintojų (pvz., „Plamil“ šokoladiniai gaminiai), užtikrinančių kryžminės taršos apsaugą.

X