Naujienos

Saugokitės šaltojo sezono „baubo“: peršalimas ir gripas!

Atėjęs ruduo atneša ne tik gražius įvairiaspalvius medžių lapus, bet ir lietų, darganą, atvėsusį orą, ir, lyg to būtų negana, puokštę įvairių ligų, tarp kurių dažniausi – peršalimas ir gripas. Yra toks pasakymas: nori nugalėti savo priešą – turi jį pažinti. Tad susipažinkime – peršalimas ir gripas. Peršalimą dažniausiai lydi sloga, čiaudulys, gerklės bei galvos skausmas, kosulys, bendras silpnumas, o temperatūra peršalimo metu retai .

Migrena: mitai ir realybė

Įsivaizduokite situaciją: sėdite darbe/namuose/paskaitose ir staiga Jūsų galvoje atsiranda baisus jausmas, tarsi ją kažkas gręžtų. Imatės įvairių priemonių – geriate kavą, arbatą, citramoną, tačiau niekas nenumalšina to baisaus skausmo. Lyg to betrūktų, Jus ima pykinti,  bet koks stipresnis garsas, ryškesnė šviesa ar prisilietimas tik dar labiau padidina tą pulsuojantį skausmą Jūsų galvoje. Kasdienė ruoša, pareigos, bendravimas su aplinkiniais tampa .

Pagrindiniai faktoriai, sukeliantys odos alergijas

Odą berti gali dėl daugybės priežasčių. Viena iš jų – alerginės reakcijos. Remiantis statistiniais duomenimis, Amerikoje vidutiniškai per metus į gydytojus dėl odos alergijų kreipiasi apie 5,7 milijonai žmonių. Kvepalai ir kitos kvapiosios medžiagos Tikriausiai viena iš paplitusių priežasčių, sukeliančių alergiją, yra kvepalai ir kvapiosios medžiagos, randamos parfumerijoje, šampūnuose, muiluose, namų kvapuose, valikliuose bei skalbimo priemonėse. Įvykus kontaktui su .

Pagrindinės 5 klaidos laikantis dietos be glitimo

Šis straipsnis turėtų būti aktualus tiems, kurie jau laikosi dietos be glitimo. Nesvarbu, ar jūs sergate celiakija ar netoleruojate glitimo. Jeigu jums atrodo, kad darote viską, kad jaustumėtės gerai, bet vistiek nepavyksta pasiekti 100% rezultato. Pagal statistinius duomenis, pateikiame 5 pagrindines klaidas, daromas laikantis dietos be glitimo. Sunku suprasti, kas iš tikrųjų yra glitimas. Didžioji dalis visuomenės kažkur girdėjo ar .

Begliuteniniai kepiniai iš rupių kukurūzų miltų

Tikriausia kiekvienam teko paragauti šviežios duonos ar bandelių, pagamintų iš kukurūzų miltų. Pasirodo, remiantis atliktais tyrimais, kad geriausiai kepiniai be glitimo pavyksta, kai tešloje yra dalis kukurūzų miltų. Rezultatai atskleidė, kad įvairaus dydžio kukurūzų miltų dalys tešloje turi didelę įtaką kepinio dydžiui ir tekstūrai – kuo rupesni kukurūzų miltai naudojami, tuo geresnę duoną be glitimo galima iškepti. Rupesni kukurūzų .

Pridėtinis kofeinas maisto produktuose

FDA (Maisto ir vaistų administravimo agentūra JAV) dėl kylančios tendencijos papildomai dėti kofeiną į įvairius maisto produktus, paskelbė, kad imsis tirti kofeino vartojimo saugumą, o ypatingai jo įtaką vaikų ir paauglių sveikatai. Pasirodo, labai sparčiai gausėja produktų maisto pramonėje, į kuriuos yra pridedama kofeino. Specialistams ir visuomenei didžiausią nerimą kelia, kad maistas su pridėtiniu kofeinu yra lengvai prieinamas vaikams .

Sėklos

Kukurūzai Kukurūzai kilę iš Centrinės Amerikos, vėliau paplito visoje Amerikoje. Kukurūzai yra vieni populiariausių javų pasaulyje. Kukurūzai yra daugybės žmonių maistas įvairiose šalyse. Maistinė vertė: gausu skaidulų, folatų, fosforo, mangano, cinko, vario, geležies ir seleno; taip pat yra šiek tiek kalio; vitaminas B (tiaminas, vitaminas B6, niacinas, riboflavinas, folatai) yra vitamino A ir vitamino E pėdsakų; Kam tinka? Gali .

Dievų maistas

Yra sakoma, kad nėra blogo maisto, yra tik blogas pasirinkimas. Tikriausiai galime teigti, kad vaisiai – tai dieviškas maistas Jie keri mus kiekvieną: kvapais, išvaizda, o jau ką bekalbėti apie skonį. Valgydami vaisius patiriame visą gamą pojūčių savo liežuvio receptoriais. Vaisius paprasta vartoti, nes jie nereikalauja gaminimo, juos tereikia nuplauti, nulupti, supjaustyti…o gal dar kas mėgsta pagardų pridėti. Tiesiog .

Kodėl vaikai gimsta alergiški?

Vis daugiau ir daugiau vaikų gimsta su alergijomis bei augdami jas lyg iš niekur įgyja. Mes nekalbame apie tokias alergijas kaip nuolatinė sloga ar bėrimas, bet kalbame apie sunkios formos alergijas. Kuo toliau tuo alergijos darosi sudėtingesnės, jų pasekmės buna skaudžios, kartais net mirtinos. Amerikoje iš 40000 apklaustųjų šeimų, iš jų sudaro net 8% šeimų, kurie augina vaiką (iki .

Glitimas ir kosmetika

Pakalbėkime apie produktus grožiui, kuriuos naudoja kasdien ne tik moterys, bet vaikai ir vyrai. Jei manote, jog visos kosmetinės priemonės yra visiškai saugios, – Jūs klystate. FDA ( Maisto ir vaistų administravimo agentūra JAV) ištyrė visas gamyboje leidžiamas naudoti sudėtines dalis, kurios yra naudojamos kosmetikos pramonėje. Viena sudėtinė dalis kelia didžiulį nerimą. Glitimas, plačiai naudojamas kaip tirštinamoji medžiaga, yra .

Kas yra glitimas?

Turbūt jau kiekvienam – ir dideliam ir mažam – teko girdėti, skaityti apie glitimą. Mūsų tinklaraštyje  galite rasti daug informacijos apie glitimą ir jo žalą. O dabar pakalbėkime apie tai, kas JIS toks yra  ir iš kur jis atsiranda. Ar glitimas visuose grūduose vienodas, ar jis vis gi skirtingas?            Glitimas – tai baltymai gaunami .

Vedame alergiuką į darželį

Kiekvienam tėveliui ir mamytei ateina laikas, kai jų mažoji atžala turi eiti į darželį Šiuo laikotarpiu tėveliai patiria gausą emocijų, įskaitant nerimą, nežinomybę ir baimę. Iškyla milijonas klausimų, daugybę abejonių, tokių kaip: ar jų vaikas sugebės prisitaikyti prie kitų vaikučių ir naujos aplinkos, ar susiras lengvai draugų, ar pamils darželio auklytę? Bet tėvams, auginantiems vaiką alergiuką, nerimas yra dar stipresnis. Tikriausiai .

Jei vaikas alergiškas vienam produktui ar reiktų vengti panašaus maisto?

Alergija maisto produktams ir kryžminė reakcija Žmonės, alergiški maisto produktams, žino, jog pirmieji simptomai pasireiškia tada, kai imuninė sistema sureaguoja į maistą, atpažindama jį kaip „pavojingą įsibrovėlį“ ir pavartojus tų produktų, pradeda gaminti specialius baltymus – imunoglobulinus E (IgE).  Šie antikūnai, sąveikaudami su alergenais, sukelia alerginį uždegimą. Tai gali pasireikšti šiomis nepageidaujamomis organizmo reakcijomis: niežuliu, dilgėline, patinimu, pykinimu, vėmimu, .

Naudingi patarimai tėvams, auginantiems alergiškus vaikučius

Kiekviena šeima yra skirtinga, tad nėra standartų ar gairių, kuriomis vadovaujantis, būtų galima vaikui sėkmingai paaiškinti apie alergijas. Tačiau galima apibendrintai pateikti statistiškai naudingiausius patarimus, kuriuos pritaikę, savo vaikui galėsite paaiškinti kas yra alergija, kas vyksta ir atsakyti į klausimą kodėl jūsų vaikas turi gyventi kitaip nei kiti vaikai. Pasakykite, jog JIE YRA YPATINGI Pirmiausia paaiškinkite savo vaikučiui, kad .

Odos lopo mėginys – kokia reikšmė diagnozuojant alergiją maistui atopiniu dermatitu sergantiems vaikams?

Atopinis dermatitas – tai lėtinis, pasikartojantis odos uždegimas, kuriam būdingi odos bėrimai. Didesniąją sergančiųjų dalį sudaro vaikai, iš kurių apie 80% yra įsijautrinę maisto alergenams. Įvairiose pasaulio šalyse alergiškizuojantys produktų sąrašas skiriasi, tačiau labiausiai paplitę yra pienas, soja, kiaušiniai, kviečiai, riešutai ir žuvis bei laikomi didžiausiais maisto alergenais, sukeliančiais atopinį dermatitą. Lengviausiai nustatomas alergizuojantis produktas – kuomet vaikas suvalgo vieną produktą .

Specialistai pataria: nepasitikėkite garsenybių dietomis, jos nebūtinai gali būti tinkamos Jūsų organizmui

Daugelyje šaltinių buvo minėta, jog begliuteninės dietos yra mėgiamos tokių garsenybų kaip: Viktorijos Bekhem, Gvinet Peltrou bei Miley Cyrus. Ar jos laikosi šios dietos dėl to, jog serga? Ar dėl to, jog nori sulieknėti? Kaip yra iš tiesų? Viktorija Bekhem, kai kurių užsienio žurnalistų, yra lyginama su vipetu. Juose teigiama, jog pati Viktorija savo dailios figūros sėkmės formulę įvardija .

Teisingi pusryčiai – mūsų dienos kokybės pradžia

Yra senas geras posakis, kurį visi žinome – pusryčius pats suvalgyk, pietus su draugu pasidalink, o vakarienę priešui atiduok. Pus­ry­čiai – tai pir­ma­sis die­nos val­gis, ku­ris svar­bus ir vai­kams, ir suau­gu­siems, kurie turėtų būti tikras energijos  šaltinis įsibėgėjančiai dienai. Jie padeda palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais pusryčiauja, valgo sveikus ir naudingus .

Negersi pieno – trūks kalcio. Mitas ar tikrovė?

Negersi pieno – trūks kalcio. Mitas ar tikrovė? Nuo pat pirmųjų žmogaus gyvenimo dienų, pienas yra tarsi neatsiejama mitybos dalis. Kaskart girdime krūvas mitų ar perskaitome nemažai literatūros, jog norint gauti kuo didesnį kalcio kiekį organizmui, reikia gerti daug pieno. Tačiau ar iš tiesų pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis? Ir kodėl jo taip reikia organizmui? Kuo naudingas kalcis? Kalcis .

Žindanti alergišką vaiką mama: dieta tikrai padeda?

Kasdieną į parduotuvę pas mus užsuka mamų, kurios pradžioj ateina išsigandusios, pergyvenančios dėl savo išbertų mažylių. Kai kurios ateina po gydytojų diagnozės "Negalima valgyti", kitos pačios ieško sprendimo, nes vaistai nebepadeda. Jog maistas gali būti ir vaistas sutinkame turbūt visi. Tačiau ar mums užtenka kantrybės, užsibrėžtumo, o kartais net ir užsispyrimo, kad padėtume pačiam brangiausiam ką turime? Pagrindinė tėvelių .

Ar šokoladas įtakoja aknę?

Turiu jautrią veido odą linkusią į aknę. Nesenai padariau eksperimentą – atsisakiau šokolado, šokoladinių saldainių, kakavos vartojimą sumažinau iki minimumo, pakeisdama jį saldžiavaisiu pupmedžiu. Ir ką Jūs manote? – oda pasidarė skaistesnė, spuogų apmažėjo. Tačiau kartais apėmus silpnumo akimirkai ir suvalgius šokolado, vėl po truputį veidą nusėja spuogai. Panaršiusi internete atradau straipsnių, kuriuose tvirtinama, kad šokoladas ir pienas skatina spuoguotumą .

Glitimo turintys maisto produktai. Kodėl jie turi būti išskirtinai paženklinti?

Žmonės, sergantys celiakija, turi vengti (arba labai riboti) duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių, t.y. kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių, avižų, speltos, kamuto ar jų sukryžmintų atmainų ar iš jų kilusių sudedamųjų dalių. Būtent šiems žmonėms skirta speciali informacija maisto produktų ženklinimo etiketėse apie glitimo (dažnai literatūroje vadinamo glutenu .

Atletai nusprendžia laikytis begliuteninės dietos dėl geresnių rezultatų?

Džeimsas Starksas, žaidžiantis amerikietiškąjį futbolą už Green Bay Packers klubą JAV po patirtų traumų koledže ir pradėjus sportuoti kaip profesionalui, nusprendė paklausyti dietologo rekomendacijų reabilitacijos laikotarpiu laikytis begliuteninės dietos ir taip atgauti savo sportinę formą, nors jam ir nėra diagnozuota celiakija. Dieta padėjo ne tik jam sustiprėti (atgauti per traumas nukritusį svorį), bet, kaip rašo šaltinis, užbaigti naktipietinius užkandžiavimus .

Blyneliai – vafliukai BE GLITIMO (BE KIAUŠINIO, BE PIENO)

Ingredientai: 2 kiaušiniai arba kiaušinio pakaitalas 4 v.š. kokoso kepimo kremo + 2 v.š. kokoso kepimo kremo kepimo procesui 480ml pieno arba pieno pakaitalo 1 a.š. vanilės ekstrakto 200g miltų mišinys blynams be glitimo 1 a.š. cukraus 1.5 a.š. kepimo miltelių 3/4 a.š. druskos 1 a.š. glitimo pakaitalo Pagaminimo metodas: kartu suplakite kiaušinius arba kiaušinio pakaitalą, ištirpintą kokoso kepimo .

Šokoladinis Kalėdų tortas BE GLITIMO

Ingredientai: biskvitui: 50g kakavos 150g verdančio vandens 150g sviesto arba kokoso kepimo kremo 100g pieno arba ryžių, avižų pieno arba kito pieno pakaitalo 220g universalių miltų kepiniams be glitimo 1 a.š. kepimo miltelių be glitimo 1/2 a.š. druskos 300g cukraus 3 kiaušiniai arba kiaušinio pakaitalo 1 v.š. vanilės ekstrakto kremui: 150g juodo šokolado 150g pieniško šokolado 350g žemės riešutų .
X