Sergančių inkstų ligomis mityba

Inkstai – tai porinis organas (t.y. jų yra du), forma primenantis pupelę. Jie išsidėstę palei abu stuburo šonus, po diafragma. Kiekvienas iš šių sudėtingų organų yra maždaug žmogaus kumščio dydžio. Vienas vyro inkstas sveria nuo 125 g iki 170 g, moters – 115-155 g. Tai labai svarbus organas, kuris ne tik reguliuoja vandens ir druskų kiekį organizme, bet ir išvalo kraują nuo kenksmingų medžiagų, pašalindamas jas su šlapimu. Inkstai – ne tik filtras.

 

Jie gamina kai kurias medžiagas, vadinamas hormonais:

  • eritropoetiną, reikalingą kraujo gamybai;
  • aktyvų vitaminą D – kad kaulai būtų sveiki;
  • reniną, kuris reguliuoja kraujo spaudimą;
  • inkstai taip pat reguliuoja augimo hormoną.

 

Jei inkstai neatlieka savo darbo, tuomet reiškia, kad inkstai „susirgo“. Yra daugybė inkstų ligų.Visos jos suskirstytos į keletą grupių: uždegiminės, akmenligės, vystymosi anomalijos, nauji dariniai ir kt. Jei inkstų liga vystosi „blogąja eiga“, yra nustatomas inkstų nepakankamumas, kai inkstai veikia nepakankamai, bet dializės, t.y. kraujo valymo dirbtiniu inkstu, dar nereikia. Tuomet skiriama speciali dieta.

Su maistu mes gauname įvairias medžiagas, reikalingas organizmui, o jų perteklius pašalinamas per inkstus. Sergantys inkstai to padaryti negali, todėl produktai parenkami taip, kad organizme susikauptų kuo mažiau medžiagų, kurias nesveiki inkstai pašalina blogai arba visai nepašalina. Paprastai reikia riboti kalio (K), fosfatų (P), natrio (Na), t.y. valgomosios druskos, ir skysčių kiekį.

Dieta priklauso nuo:

  • kokia inkstų liga sergama;
  • inkstų nepakankamumo laipsnio;
  • kiek išskiriama šlapimo.

 

Skysčiai. Skysčiai ribojami, jei sumažėja paros šlapimo kiekis, esant patinimams, pakilus arteriniam kraujospūdžiui. Per parą galima suvartoti tiek skysčių, kiek praėjusią parą buvo šlapimo plius 400 ml. Reikia atsiminti, kad skaičiuojami ne tik gryni skysčiai, bet ir vanduo, esantis kituose maisto produktuose (vaisiuose, jogurte). Kartais, esant šlapimo takų infekcijai, akmenligei, kai  šlapimo nutekėjimas nesutrikęs, skysčių rekomenduojama vartoti iki 2 litrų per dieną.

Baltymai. Valgant mažiau baltyminio maisto, mažiau pasigamina ir toksinių medžiagų , kurias su šlapimu turi pašalinti inkstai. Dietos principas - nedidelis baltymų kiekio ribojimas, kai angliavandenių ir riebalų norma lieka fiziologinė. Patariama valgyti liesą mėsą,vengti keptų ir troškintų mėsos patiekalų (valgomi tik virti), dešrų, dešrelių, rūkytų gaminių. Maisto produktuose apie 60-70% baltymų turi būti gyvūninės kilmės baltymai (kiaušiniai, varškė, žuvis, kefyras). Valgant pieniškus maisto produktus reikia nepamiršti, kad juose taip pat yra nemažai fosforo, kuris nevartotinas.

Angliavandeniai. Reikėtų rinktis maisto produktus, kuriuose vyrautų nerafinuotieji angliavandeniai (grūdai, kruopos, žuvis, švieži vaisiai ir daržovės). Rafinuotieji angliavandeniai (balta duona, makaronai, miltiniai patiekalai, cukrus) didina lipidų kiekį todėl jų vartoti reikėtų mažiau.

Riebalai. Kartais, atlikus tyrimus, randamas padidėjęs riebalų kiekis kraujyje. Tai yra vienas iš lėtinių inkstų ligų progresavimo ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikos faktorių, todėl reikėtų maiste riboti sočiuosius riebalus (riebi mėsa, paukštiena, ypač oda, sviestas, riebūs pieno produktai, majonezas). Rekomenduojami maisto produktai, turtingi polinesočiųjų riebiųjų rugščių (alyvų, saulėgrąžų, kukurūzų aliejus, jūros gėrybės, margarinas).

Valgomoji druska. Jos pakankamai daug yra sūriuose maisto produktuose (sūryje, rūkytoje mėsoje ir žuvies gaminiuose, grybuose), pusfabrikačiuose. Patiekalai gaminami be druskos ir rekomenduojamas valgomosios druskos kiekis maiste – ne daugiau kaip 5 g per dieną.

Kalis. Sutrikus inkstų funkcijai, kraujyje dažnai padidėja kalio kiekis, kuris yra labai grėsmingas širdies veiklai. Daugiausiai kalio yra džiovintuose vaisiuose ir daržovėse, riešutuose, razinose, kakavoje, šokolade, šviežiose bulvėse, bananuose, citrusiniuose vaisiuose ir jų sultyse, šokolade. Ypač pavojinga valgyti keptas bulves ir bulvių traškučius, nes ir mažas kiekis taip paruoštų bulvių turi daug kalio. Siekiant sumažinti kalio kiekį daržovėse (ypač bulvėse), būtina tinkamai jas paruošti. Patartina prieš jas apdorojant termiškai, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir nors dvi valandas pamirkyti didesniame kiekyje vandens.

Fosforas. Esant sutrikusiai inkstų funkcijai, sutrinka pusiausvyra tarp kalcio ir fosforo. Kalcio kraujyje mažėja, o fosforo daugėja, o tai gali pakenkti kaulams. Daug fosforo yra šokolade, kakavoje, riešutuose, mėsoje, pieno produktuose, kiaušinio trynyje, avižiniuose dribsniuose, koka-koloje, riešutų svieste. Per parą fosforo reikia ne daugiau kaip 1200 mg.

Sojos produktai. Dėl jų sudėtyje esančių izoflavonų (sojos estrogenai) pasižymi antioksidaciniu, priešuždegiminiu, krešumą mažinančiu poveikiu, mažina riebalų apykaitos sutrikimus, kraujagyslių spazmus, inkstų per didelę filtraciją. Rekomenduojama vartoti iki 25 g sojos baltymų per dieną. Tačiau sojos produktai turtingi ir fosfatų, todėl esant ženkliai padidėjusiam fosforo kiekiui nevartotini.

Mokslų daktarė, Vaikų nefrologė Jūratė Masalskienė
Kauno Medicinos Universitetas,
“Diaverum klinikos’, Kaunas

Kaip gali padėti „TikraiBe.lt“ produktai?

  • Visų pirma - rinkitės maisto produktus, kurie sudėtyje neturi druskos ir riebalų. "Ieškoti pagal Alergeną/ Dietą" išsirinkite ir pažymėkite ikoną "Be Druskos" ir "Mažai riebalų" bei spustelkite "Ieškoti". Jums išfiltruos visus TikraiBe.lt parduodamus produktus, kurie sudėtyje neturi druskos ir kurie yra mažo riebumo, lyginant su yprastinėmis tos produktų grupės prekėmis.
  • Rinkitės druską su sumažintu natrio kiekiu. Tačiau LABAI SVARBU! Jei Jums atliekama dializė, dėl šios druskos tinkamumo Jūsų mitybai BŪTINAI pasitarkite su Jus gydančiu gydytoju.
  • Rinkdamiesi gaminius visuomet perskaitykite gaminio sudėtį. Jūsų dietai tinkami produktai, sudėtyse naudojantys druską su sumažintu natrio kiekiu, pvz.: Ekologiški avižų sausainiai "Village Bakery" ir kt.  
  • Peržiūrėkite savo maisto racioną, papildydami sojos produktais: Sojos pieno gėrimas, sojos desertai, sojos grietinėlė padažams, sojos plakamoji grietinėlė ir dar daug kitų produktų.
  • Gerkite žolelių arbatas inkstų ir šlapimo takų akmenligės profilaktikai, pvz.: žolelių arbata "Akmenukų priešė", palaikanti šlapimo kanalų pralaidumą, veikianti priešuždegimiškai, skatinanti šlapimo išsiskyrimą.